ÖNSÖZ

Her geçen gün etkisini daha belirgin bir şekilde hissettiğimiz küresel iklim değişikliğinin en önemli sonuçlarından birisi, kullanılabilir t...

25 Temmuz 2023 Salı

Avustralya’da Suyun Güvenli Kullanımı


                                                                                                        

 

 

 

 

(Ref. https://www.nationalgeographic.com/environment/article/partner-content-how-australia-is-securing-its-water-future)

Avustralya Yeryüzünde Antartika’dan sonra en az yağış alan bölge. Yıllık ortalama yağış 470 mm ve kıtada dağılımı eşit değil. Kuzeyde Darwin bölgesinde yaklaşık 1.700 mm iken güneyde bunun üçte biri kadar yağış alıyor. Bazı iç bölgelerde 200 mm’den daha az. İklim değişimi ile yüz yıl öncesine göre sıcaklık bir derece artmış ve daha az yağış alıyor. 2018’de Tazmanya ve Batı Avustralya dışında tüm eyaletler ortalamanın altında yağış almış ve Queensland’de sürekli aşırı sıcaklık ve buharlaşma saptanmış. 1996-2010 de kuraklık nüfusun yoğun olduğu güneydoğu ve güneybatıda uzun vadeli su kısıtlamalarına neden olmuş. Su kaynaklarının azalması ve talebin artması Avustralya’da suyun geleceğine dair adım atılmasına neden olmuş.

Nüfusun neredeyse tamamı şehirlerde yaşıyor. 30 yıl sonraki nüfus projeksiyonları neticesinde su talebi %73 artarak 2,650 gigalitre olacak. Bu gerçekler karşısında Avustralya geleneksel su kaynakları (yağmur ile beslenen barajlar, rezervuarlar) ötesinde büyük ölçekte deniz suyu arıtması gibi seçeneklere yatırım üzerinde çalışıyor. Ancak bu da oldukça pahalı ve tartışmalı bir yöntem.  

Avustralya’da akiferler sürdürülemeyecek hızla kurumakta iken güneybatıdaki Perth’de atık suyun %10 ‘unu doğal filitrasyonla sığ akiferi beslemek için kullanmaya başlamış. 2018’de, birçok kent yerleşimlerinde arıtma suyunun yeniden kullanımı artmış, bu su çeşme suyu olarak kentlerde kullanılmasa da Perth’de bunu da kabullenmişler.

Tasarruflu kullanım da yaygınlaşmış. Tasarruflu musluklar, yağmur suyu hasadı, gri suyun lavabo ve duşta, tuvalette rezervuarda, çamaşır yıkamada, bahçe sulamada kullanımı kentsel talep üzerindeki baskıyı azaltmakta.

Birçok şehirde şebekeden bahçe sulama yasaklanmış. Ulusal ölçekte kişi başı 340 litre olan su kullanım sınırını Melbourne daimi kural olarak kişi başı 155 litreyle sınırlamış.

Kırsal kesimde ise daha pahalı ve karmaşık çözüm gerekiyor. Bunlar suyun taşınması, su hasadı, atık suyun yeniden kullanımı, boru hatları ile uzak rezervuardan su taşınmasının yanı sıra yeni teknolojik buluşlara yönelmişler.

Murrurundi’de 10 hidro panel ile bir okulun ihtiyacını karşılamak üzere havadaki nemden ayda 1,500 litre içme suyu elde eden bir şebeke kurulmuş. Kırsal bölgelerde bu yöntem ile bir ailenin ihtiyacını karşılamak için 3 panel, bir kentin ihtiyacını karşılamak için ise 400 panel gerektiği tahmin ediliyor.  

İklim ve kötü toprak koşulları nedeniyle tarım Avustralya’da %70 su ayak izini kapsıyor. Daha verimli damlama sulama ve hendekler ile su israfını önlemek, az su isteyen ürünlere dönüşüm için tarım milyarlarca dolar ile destekleniyor.

Önemli bir konu da kamuoyunda susuzluk ile ilgili bir farkındalığın oluşmuş olması, altyapı yatırımları, teknolojik gelişme ve koruma tedbirleri ile Avustralya su güvenliğini geliştiriyor.

 

Avustralya’da Kuraklığa Karşı Su Kullanımında Alınan Önlemler

(Ref. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Water_restrictions_in_Australia)

Yeryüzünün su açısından en sorunlu bölgelerinden birisi olan Avustralya’da konuma bağlı olarak çimlerin sulanması, fıskiye ile sulama, araba yıkama, hortumla sulama, havuz doldurma vb gibi kısıtlamalar getiriliyor.

Nüfus yoğunluğu fazla olan eyaletlerde iklim değişiminin de etkisiyle içme suyuna erişimde alternatif su kaynaklarına yönelmek, “su kontrolörleri” yoluyla suyu israf edenleri cezalandırmak vb önlemler alınıyor.

Eyaletler kendi konumlarına bağlı olarak 1 ve 8 arasında farklı düzeylerde seviyeler uygulamaktalar.  1. Seviye en az kısıtlamayı gösterirken 8 en fazla kısıtlama olan bölgeler olarak sınıflandırılmış. Güncel durumda 7. Seviyeye kadar kısıtlamalar uygulanmış.

Örnek olarak Başkent Canberra’da seviyeler

 

1.      Seviye

2.      Seviye

3.      Seviye

4.      Seviye

Fıskiye ve toprak sulama

Hergün sabah 9 dan önce ve akşam 18 den sonra

Damlama sulama

sabah 7-10 arası

akşam 19-22 arası

 

Sulama yasak

Bahçe ve çim elle sulama

Kısıtlama yok

Gün aşırı

sabah 7-10 arası

akşam 19-22 arası

Çim sulama yasak

Bitki sulama gün aşırı

sabah 7-10 arası

akşam 19-22 arası

 

Sadece Gri su

Yüzme havuzu

Boşaltma veya doldurma yasak, eksiği tamamlanabilir

Boşaltma, doldurma, eksik tamamlama yasak

Araba Yıkama

Haftada bir veya ticari yıkama servislerinde izin var

Ayda bir veya ticari yıkama servislerinde izin var

Sadece ticari yıkama servislerinde

Araba yıkamak yasak

Pencere (cam) temizliği

Sadece kovayla veya yüksek basınçlı, düşük yoğunluklu temizleyici ile

 

Pencere (cam) temizliği yasak

 

Canberra’da 1 Kasım 2005- 1 Kasım 2006 arasında 1. Seviyede iken bu tarihten sonra 2. Seviyeye geçildi. Ancak artan kuraklık sonucunda 16 Kasım 2006’dan itibaren 2007 ve 2008 ‘de 3. Seviyeye geçildi. 1 Kasım 2010 dan sonra Canberra’da Kalıcı Su Tasarruf Kurallarına geçildi.

 

 

Avustralya’da 7. Seviye örneği olarak Queensland

 

1.seviye

2.seviye

3.seviye

4.seviye

5.seviye

6.seviye

7.seviye

Şebekeden fıskiye ile

Haftada 3 gün

 

Fıskiye yasak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İzinsiz dış mekânda su kullanımı yasak

 

 

Zamanları

Sabah 4-8 Akşam 16-20 arası

Hortumla bahçe sulama

Haftada 3 gün

 

 

Hortum sulama yasak

Zamanları

Sabah 4-8 Akşam 16-20 arası

Sabah 7 den önce ve akşam 19 dan sonra

Kova/

Süzgeçli kova ile sulama zamanları

 

Her zaman

Haftada 3 gün sabah 4-8 arası ve akşam 16-20 arası

Çim sulama yasak

Diğerleri için haftada 3 gün akşam 16-19 arası

Havuz dolumu

Her zaman

Onay gerekir

Havuz eksiğini tamamlama

Haftada 3 gün

Sabah 4-8 Akşam 16-20 arası

Haftada 3 gün

akşam 19 - sabah 7 arası

Haftada 3 gün sabah 4-8 ve akşam 16-20 arası

Haftada 3 gün akşam 16-19 arası

Günlük kayıt gerekir

Sert yüzey hortumla sulama

 

Her saatte yasak

Araba/

Pencere yıkama

 

Hortum veya kova

 

Sadece kova

Ayna, lambalar ve camlar sadece kova ile

 

Queensland’in bazı bölgeleri yüksek yağışlı olsa da bazı bölgelerinde (Kingaroy’da) 7. Seviyeye kadar ve güneydoğu Queensland’de 6. Seviyeye ulaşılmış.

Tüm Avustralya’da olduğu gibi Queensland’de de lokal olarak kısıtlamalar güncel koşullara göre belirli tarihlerde belirli seviyelerde uygulanmış, duruma göre seviyeler azaltılıp arttırılmış.

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder