ÖNSÖZ

Her geçen gün etkisini daha belirgin bir şekilde hissettiğimiz küresel iklim değişikliğinin en önemli sonuçlarından birisi, kullanılabilir t...

Datça Su Raporu


GENEL BİR DEĞERLENDİRME


Datça Kent Konseyi

Su Çalışma Grubu Raporu – V.1

Aralık 2018

ÖNSÖZ

Her geçen gün etkisini daha belirgin bir şekilde hissettiğimiz küresel iklim değişikliğinin en önemli sonuçlarından birisi, kullanılabilir tatlı su kaynaklarının giderek azalması ve daha değerli hale gelmesi. Her ne kadar teknolojik gelişmeler toprağın daha derinlerinden su çekmek ya da çok uzaklardan su taşımak gibi çözümleri olanaklı hale getirse de, sınırlı kaynaklar doğru kullanılmadığı ve yönetilmediği takdirde, yakın gelecekte susuzluk en önemli sorunlarımızdan biri haline gelecek.
Balıkaşıran kıstağından anakaraya bağlı olması ile ‘yarımada’ diye adlandırdığımız Datça, esasen bir ada olduğu için, susuzluğu yaşayarak görmemizi sağlıyor. Özellikle de 2017 yazında yaşadıklarımız bu konuda çok öğretici oldu diyebiliriz.
Kışlık nüfusa göre yapılan planlamalar, yazın 4-5 katına çıkan nüfusun etkisi ile çok zor durumlar yaşamamıza sebep oluyor ve bu değişkenliği çözmek için yaratıcı çözümler üretmek, su kullanımında çok dikkatli olmak gerekiyor. Özellikle de ada yaşantısında hayatın nasıl sürdüğünü gösteren örneklere bakmak, sorunun derinliğini anlamak açısından çok faydalı oluyor.
İşte bu düşünceler ve 2017 yazında yaşanan tecrübeler çerçevesinde bir araya gelen bir grup gönüllü tarafından kurulan ‘Datça Kent Konseyi Su Çalışmaları Grubu’, kısıtlı su kaynaklarıyla yaşamın sürdürülebilmesi için yerel çözümlerin (su sağlanmasının ilk aşamasından, tüketimin son aşamasına kadar) neler olabileceğini araştırmayı, tartışmayı ve yaygınlaştırmayı amaçlıyor.
Bunun için ilk adım olarak konunun tüm cephelerini ele almaya çalışan bir rapor hazırlamak için verileri toplamak üzere harekete geçtik. Su kaynaklarının kısıtlılığı kadar önemli bir sorun, konunun çok çeşitli aşamalarıyla ilgili bilgi kirliliği. Su kesintileri ve kıtlığı hakkında internet üzerinden süren tartışmalarda, bilgi kirliliğinin ne kadar yoğun olduğu ve doğru bir tartışma yürütmek için öncelikle bilgileri netleştirmek gerektiği çok açıkça görülebiliyor. Konunun bütününe hâkim olmayan çok çeşitli kesimden Datçalılar, sorunları olduğundan çok önemli yada önemsiz hale getirerek, asla birbirlerini anlayamayacakları tartışmalar yürütüyorlar.
Raporun ikinci aşamadaki amacı ise, derlenen verilere uygun çözümlerin neler olabileceğini tartışmak, tartışılmasını sağlamak.
En son aşama ise; evsel kullanımda su tasarrufu, geri dönüştürülmüş gri su / atık su kullanımı, yağmur suyu depolama, tarımda ve bahçe sulamada verimli yöntemler vb. konularda ortaya çıkacak çözüm önerilerini, mümkün olan en geniş şekilde kamuoyu ile paylaşarak, doğru veri ve doğru çözümler üzerinden farkındalık oluşmasını sağlamaya çalışmak olacak.












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder