ÖNSÖZ

Her geçen gün etkisini daha belirgin bir şekilde hissettiğimiz küresel iklim değişikliğinin en önemli sonuçlarından birisi, kullanılabilir t...

25 Temmuz 2023 Salı

Arizona Su Kıtlığına Bağlı Olarak Phoenix’de Ev İnşaatlarını Kısıtladı

 

 

(Ref: https://www.reuters.com/world/us/arizona-restricts-phoenix-home-construction-amid-water-shortage-2023-06-02/)

Arizona Eyaleti yeraltı suyunun yetersizliğinden kuyuların kuruması nedeniyle Phoenix’de 1 Haziran 2023 itibarıyla gelecekte yapılması planlanan ev inşaatlarına kısıtlama getirdi.  

ABD’de 4,6 milyon nüfus ile en hızlı büyüyen yerleşkelerinden biri olan Phoenix’de Arizona Sular İdaresi nüfus artışını yavaşlatmak için harekete geçti.

Eyalet önümüzdeki 100 yıl için yapılan projeksiyon ile 6 milyar metreküp su açığı olacağına karar verdi.

Eyalet “Su Temini Garantisi”ne  bağlı olarak yeni ev inşaatı izni vermeyi reddedeceğini bildirdi.  Kısıtlama tüm Phoenix’de olmamakla birlikte nüfusun yarıdan fazlasını kapsayan bir alandaki ev inşaatlarının yavaşlayacağını öngörüyor.

Arizona Üniversitesi Su Kaynakları Araştırma Merkezi (University of Arizona's Water Resources Research Center) Müdürü Sharon Megdal “Bizim büyümek için su kaynaklarına ihtiyacımız var” diyerek güncel duruma açıklık getirdi. Megdal “Geri kazanılmış su, tuzlanmış yeraltı suyunun arıtılması gelecek kaynaklarımız olabilir” dedi.  

Arizona’nın ana su kaynağı Colorado Nehri tüketim baskısı altında. Arizona’yı da kapsayan 7 eyalette Phoenix’i de kapsayan 40 Milyon insana içme suyu sağlayan Colorado Nehrinde tüketimin önümüzdeki 3 yıl içerisinde %13 azaltılması konusunda anlaşmaya varıldı.

Arizona Phoenix’de su kaynaklarının azalması nedeniyle inşaat sınırlaması

(Ref: https://www.nytimes.com/2023/06/01/climate/arizona-phoenix-permits-housing-water.html?smid=nytcore-android-share)

ABD’deki Su Kıtlığı

·         Rezervuardaki Azalma: Milyonlarca yıldır Büyük Kanyonu oyarak oluşturmuş olan Colorado Nehri küresel ısınma ve aşırı kullanım nedeniyle bugünlerde krizde

·         İnşaatın Durdurulması: Phoenix bölgesinde yeni ev inşaatları yeterli yeraltı suyu olmaması nedeniyle durduruldu

·         Arıtma Tesisleri: 5 Milyar $ bir boru hattı ile Meksika’dan Phoenix’e arıtılmış deniz suyu taşınması

ABD Arizona eyaleti Phoenix bölgesinde yeterli yeraltı suyu kaynağı olmadığından yeni ev inşaatları durduruldu.

Eyalet mevcut izinleri iptal etmiyor ve evlerde kullanılacak su için alternatif kaynaklar ve yeni koruma tedbirleri getiriyor.

Phoenix ve civarındaki yerleşimlerde yeraltı suyuna dayalı yeni yerleşim yerlerinde ev inşaatı izni vermiyor. Ancak ticari yapılar, fabrikalar ve diğer kalkınma odaklı yapılarda inşaat devam ediyor.

Bu şehirlerdeki eyalet su yetkililerince onaylı kalkınma planları çerçevesine yeraltı suyuna bağlı olarak hiçbir ev inşaatı onaylanmayacak.

Her öngörülen gelişme devlete 100 yıllık arzı kanıtlamak zorunda. Yatırımcılar bunun için yeraltı suyu dışında başka kaynaklar bulmak zorundalar.

 

Gelecekteki ihtiyaçlar için toplumların suyun kanallarla başka bölgelerden taşınması, daha büyük barajlardan takviye ile mevcut rezervuarın beslenmesi gibi teklifler oluşturması gerekiyor.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder