Su Çalışma Grubu Dönem Raporu
Kent Konseyi bünyesinde Suyun Sürdürülebilir Yönetimi Çalışma Grubu 31 Temmuz 2017’de, yağışların düzensiz ve su kaynaklarının çok sınırlı olduğu Datça yarımadasında, mevcut su kaynaklarının daha sürdürülebilir bir şekilde kullanılabilmesi için birey, konut, mahalle ve belediye ölçeğinde çeşitli çözüm önerileri geliştirebilmek ve Datçalılarda suyun verimli kullanılması için farkındalık yaratmak amacıyla kurulmuş ve kurulduğundan itibaren pandemi yasaklarına kadar her hafta Belediye Meclis Salonunda kurucu üyelerin çoğunluğunun katılımı ile çalışmalarını sürdürmüştür.
Kuruluşundan itibaren Datça’da su ile ilgili bulunabilen tüm bilimsel rapor ve akademik çalışmalar incelenerek, turizm sektöründeki işletmeler ile yüzyüze görüşmeler yapılarak su tüketimine dair bilgiler toplanmış, AKTUR ‘da arıtma tesisi ziyareti, deniz suyunu arıtarak kullanan Perili Bay Resort Hotelde incelemeler yapılmış, mevcut kaynaklara ilaveten bazı bilgiler güncellenerek Ağustos 2018 itibarıyla Datça Su Raporu yayınlanmış ve Kent Konseyi Yürütmesine sunulmuştur
(http://sudostudatca.blogspot.com/p/datca-su.html ). Raporun tanıtımı için Belediye başkanı, Meclis Üyeleri, STK’lar, Mesudiye ve Sındı’da defalarca sunumlar yapılmıştır. Kuramsal çalışmaların yanı sıra yürüyüş grupları ile sahada uygulamalı su hasadı yöntemleri denenmiştir.
Rapor tanıtımı için bir blog oluşturulmuş ( http://sudostudatca.blogspot.com/ ), blogda rapor, su hasadı yöntemleri tanıtılmış, bloğun yaygınlaştırılması için facebook’ta sayfa oluşturulmuştur (Kent Konseyi Su Çalışma Grubu https://tr-tr.facebook.com/sudostudatca/). Üyelerin kendi bütçeleri ile satın aldıkları refraktometre (tuz ölçer) ile Datça’da akiferden aşırı su çekilmesi sonucu özellikle sahil kesimlerindeki kuyulardaki tuzlanma gönüllülerimiz tarafından periyodik ölçümlerle takip edilmiştir.
Datça genelinde kuru derelerin tespiti ve harita üzerine işlenmesi ile Mesudiye ve Sındı'da kuru derelerin izi sürülmüş ve Datça Yarımadasında su açısından en sorunlu bölge olan Sındı için vadinin teraslanması önerilmiştir. İlaveten denize tatlı su kaçaklarının tespiti için Karakoy'de tekneden keşif yapılmıştır.
Raporun tanıtımına ilaveten çözüm önerileri üzerinde de çalışmalarını sürdüren Çalışma Grubu 2018 Aralık ayında Datça Arıtılmıs Atık Su Geri Kazanımı Fizibilitesi için Güney Ege Kalkınma Ajansına (GEKA) başvurmuş ancak olumlu bir yanıt alınamamış, bunun üzerine MUSKİ Genel Müdürlüğüne konu taşınmış ancak bu çaba da sonuçsuz kalmıştır.
Daha sonra 3 günlük Datça Su ve İklim Çalıştayı için Birleşmiş Milletler Küçük Destek Fonuna (UNDP GEF SGP) Çalışma Grubunun tüzel kişiliği olmadığından DAÇEV (Datça Çevre ve Turizm Derneği) üzerinden başvurulmuş, ancak tüm çalışmalar tarafımızdan yürütülmüştür. UNDP GEF SGP başvurumuza olumlu cevap vermiş ve 7 Kasım 2019 itibarıyla proje başlamıştır.
Çalıştay için öngörülen tarih 12-14 Haziran 2020 olarak planlanmış ve Proje çerçevesinde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde Jeoloji Mühendisliği öğretim üyeleri ile görüşülerek çalıştay organizasyon çalışmalarına başlanmış idi. Pandeminin ilk günlerinde de akademisyenler ile iletişim sürdürülmüş ancak yasaklar ve ağırlaşan koşullar nedeniyle çalıştay tarihlerini 1 yıl ertelemek istediğimizi GEF SGP’ye iletmiş ve olumlu cevap almıştık. Revize tarihlerimiz yine 2021 Haziran içerisinde öngörülmüş ancak koşullar düzelmediği için bu tarihte de yapılması mümkün görülmediğinden proje koordinatörü ile görüşmelerimizi sürdürerek 2021 Eylül’de projeyi formatını değiştirerek de olsa gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.
Çalışma Grubumuzun başlangıcından itibaren daima yanımızda olan, yanımızda olmakla kalmayıp önümüzü açan, resmi kurumlarla iletişimimizi sağlayan ve çalışmalarımızı kolaylaştıran geçmiş dönem Kent Konseyi Başkanımız Sayın Hayriye Balkan’a grubumuz adına teşekkür etmeyi bir borç biliyoruz.
Saygılarımızla,
Kent Konseyi Su Çalışma Grubu
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder