ÖNSÖZ

Her geçen gün etkisini daha belirgin bir şekilde hissettiğimiz küresel iklim değişikliğinin en önemli sonuçlarından birisi, kullanılabilir t...

25 Temmuz 2023 Salı

Türkiye’de Uygulanan Su Tasarrufu Tedbirleri

 

 

 

KEŞAN

https://www.haberturk.com/edirne-haberleri/102003166-kesanda-belediyeden-vatandaslara-ucretsiz-su-tasarrufu-aparati-perlator

EDİRNE'nin Keşan ilçesinde kuraklık nedeniyle su kullanımına sınırlama ve ceza getiren kararlar alınmasının ardından, vatandaşlara evlerindeki musluklara takılmak üzere perlatör (su tasarrufu sağlayan aparat) dağıtıldı.

Keşan Belediyesi encümeni, 16 Mart´ta ilçeye içme ve kullanma suyu sağlayan Kadıköy Barajı´nın doluluk oranın yüzde 10´a düşmesi ve ilçenin 2,5 aylık suyunun kalması nedeniyle alınan kararlar kapsamında sudan tasarruf için konut ve iş yeri önlerinin ve içlerinin hortumla yıkanması, halı ve kilim yıkanması, şehir şebeke suyu ile hortumla araba yıkanmasını 30 Nisan'a kadar yasakladı, kararlara uymayanlar hakkında `5326 sayılı Kabahatler Kanunu´nca cezai işlem uygulanmasını oy birliği ile kabul etti.

Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu ve Su İşleri Müdürlüğü personeli de 22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle, bugün bazı evleri ziyaret ederek, su tasarrufu yapılması amacıyla vatandaşlara muslukları için `perlatör´ hediye etti. Vatandaşlara su tasarrufu konusunda bilgi veren Helvacıoğlu, `perlatör´ sayesinde 5 kat su tasarrufu sağlanabileceğini söyledi.

Kuraklık nedeniyle ilçeye içme ve kullanma suyu sağlayan Kadıköy Barajı'nda suyun azaldığını ve bu kapsamda bazı kısıtlamalara gidildiğini hatırlatan Helvacıoğlu, "Perlatörsüz musluklarda su direkt akıyor ancak bu aparatla tasarruflu şekilde bir kullanım sağlanıyor. Bu şekilde su 5 kat tasarruflu akıyor. Suda yüzde 250 tasarruf sağlayan bir alet. Dünyanın su tasarrufu yapması gereken bir dönemindeyiz" dedi.

`AFET BOYUTUNDA CİDDİ BİR SU SORUNUMUZ OLACAK´

Kuraklığa karşı her vatandaşın önlem alması gerektiğini belirten Helvacıoğlu, "Kuraklıkla ilgili herkesi uyarmamız, bilgilendirmemiz gerekiyor. Çeşmeleri evde açık bırakırsanız su tükenirse belediye ne yapsın? Herkesi su tasarrufuna davet ediyorum. Bulaşık yıkarken, duş alırken, abdest alırken, meyve yıkarken, diş fırçalarken sudan tasarruf edin. Çünkü önümüzdeki günlerde kuraklık had safhada, afet boyutunda, ciddi bir su sorunumuz olacak" diye konuştu.

Mustafa Helvacıoğlu, Su İşleri Müdürlüğü ekiplerinin evleri ziyaret ederek `perlatör´ dağıttığını ve isteyen vatandaşların belediyeye gelerek aparatı ücretsiz alabileceğini söyledi.

 

https://www.medyatava.com/haber/o-sehirde-ne-araba-ne-hali-yikanabilir-yasaklandi-kesanda-su-tasarrufu-icin-onlemler-cok-siki-alindi_299076

 

O şehirde ne araba ne halı yıkanabilir: Yasaklandı. Keşan'da su tasarrufu için önlemler çok sıkı alındı

Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, kuraklık nedeniyle ilçeye içme suyunun sağlandığı Kadıköy Barajı'nda doluluk oranının yüzde 10'a kadar düştüğünü, suyun tasarruflu kullanımı için bazı sınırlandırmalar getirileceğini bildirdi.

Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, kuraklık nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşandığını belirtti.

Akan her damla suyun önemli olduğunu vurgulayan Helvacıoğlu, "Sadece Keşan Belediyesinin önlemler alması asla yeterli değil. Vatandaşlarımız ve kentin tüm paydaşları ile bir tasarruf seferberliği başlatmalıyız." ifadelerini kullandı.

Helvacıoğlu, Kadıköy Barajı'nda su miktarının kritik seviyelere düştüğünü aktardı.

ŞEHİR ŞEBEKE SUYU İLE HORTUMLA ARABA YIKANMASI YASAK

Yağışların yetersiz kaldığını, kuraklıkla mücadele kapsamında belediye olarak bir dizi önlemler alacaklarını belirten Helvacıoğlu, şunları kaydetti:

"Kadıköy Barajı'nda yaklaşık 5 milyon metreküp su bulunuyor, yağış olmazsa 2,5 aylık suyumuz kaldı. Önlem paketimizi belediye encümenimize sunacağız. Bu kapsamda konut ve işyeri önlerinin ve içlerinin hortumla yıkanmaması, yüksek su tüketimi olan sanayi tesislerinde mevcut kullanımlar göz önüne alınarak kısıtlamaya gidilmesi olacak. Halı ve kilim yıkamaları, şehir şebeke suyu ile hortumla araba yıkanması yasaklanacak, oto yıkama işletmelerinde su tüketiminin maksimum aylık 20 metreküp ay olarak uygulanacak. Halı yıkama hamam, tuvalet ve benzeri su tüketimi yüksek olan yerlerde ön ödemeli sayaç takılacak.

Alınacak bu kararlar su kaynağı rezervinin yeterliliğine göre belediye encümenince yeniden değerlendirilmek üzere 30 Nisan'a kadar geçerli olacak. Kontrol ve denetimler belediyemizin ilgili müdürlükleri tarafından yapılacaktır. Belediye encümenince su tasarrufuna yönelik alınacak bu kararlara uymayanlar hakkında 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nca cezai işlem yapılacak."


https://kesanonline.com/kesanda-su-tasarrufu-icin-tedbirler-alinacak/          


 

BİRLİKTE SU´DAN TASARRUF EDELİM

https://www.afyon.bel.tr/news/1/10589/birlikte-sudan-tasarruf-edelim.aspx

BELEDİYEMİZDEN SU TASARRUFU ÇAĞRISI

 

Afyonkarahisar Belediyesi, iklimsel olarak kurak bir dönemin yaşandığını dikkat çekerek, bundan dolayı içme sularının daha tasarruflu kullanılması konusunda vatandaşlarımıza çağrıda bulunuyor.

Meteorolojik verilere göre ülkemiz ve ilimiz genelinde son yılların en kurak kış mevsimi  yaşanıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan  3 aylık Meteorolojik Kuraklık Haritasına göre  ilimiz olağanüstü kurak iller arasında yer almaktadır. Kuraklık nedeniyle  şehrimizin içme suyu  ihtiyacını karşılayan muhtelif noktalardaki sondaj kuyularının suyu azalmış ve Akdeğirmen Barajında su seviyesi %11.5 gibi kritik bir düzeye kadar gerilemiştir.

Abonelerimizin su sıkıntısı yaşamaması için belediyemizce gerekli önlemlerin alınmasının yanında vatandaşlarımızın da bizlere destek olarak, suyu gereksiz yere harcamadan, tasarruflu kullanması gerekmektedir. Barajlarımızın doluluk oranı düşük olmasına rağmen barajdaki mevcut suyu kullanma süresini daha uzun zaman dilimine yaymanın, vatandaşlarımızın elinde olduğu unutulmamalıdır.

Tüm bu sebeplerden dolayı Belediye Encümen kararı ile su kaynaklarındaki sıkıntı geçene kadar; Kadınana Kaynak Suları ve pazar yerlerindeki sokak çeşmeleri hariç tüm sokak çeşmelerinin kapatılması, tüm TOKİ yeşil alanlarında şehir içme suyu şebekesi ile sulama yapılmaması karara bağlanmıştır. Ayrıca vatandaşlarımızın şehir içme suyu şebekesi kullanılarak apartman merdivenleri, işyeri içleri ve önlerinin, halı ve araçların hortumla yıkanması yasaklanmıştır. Alınan kararlara uyulup uyulmadığı Belediye Zabıta Müdürlüğü ekiplerince belirlenecek ve karara uymayanlar hakkında 5326 Sayılı Kabahatler Kanununca cezai işlem uygulanacaktır.

 

SU TASARRUFU YÖNTEMLERİ

Evdeki arızalı ve boşa akan musluklar tamir edilirse yılda 18 ton su, 4 kişilik bir ailede tıraş olurken, diş fırçalarken kapatılan musluklardan yılda 48 ton su, duş süresi 1 dakika azaltılarak yılda kişi başına 16 ton su, bulaşıklar elde değil de makinede yıkandığında yılda ortalama 40 ton su kurtarmak mümkün.

Ayrıca bulaşık ve çamaşır makineleri tam doldurulmadan çalıştırılmamalı. Her seferinde tam dolu çalıştırılan çamaşır makinesinden yılda 9 ton su tasarrufu sağlanabilir.

Sebze ve meyveleri elde yıkamak yerine su dolu bir kapta yıkayarak, yılda ortalama 18 ton su kurtarılabilir.

Balkon ve merdivenleri yıkarken hortumla değil de kova kullanılarak yapılan temizlikte yılda 16 ton su tasarrufu sağlanabilir.

4 kişilik bir ailenin her ferdi, sifonu günde bir kez amacı dışında çekerse, yılda 16 ton suyu boşa harcanmış olur. İhtiyaca göre su bırakan kademeli sifonlar tercih edilmelidir. Musluklarda ve duş başlıklarında su akışını azaltan, ancak basıncı artıran yeni sistemler kullanılmalıdır.

Tüm bunları yaparak yılda 181 ton suyu kurtarmak sizin elinizde. Hem su tasarrufu sağlayın, hem de su faturanız azalsın.

 

ÇANAKKALE:

https://www.canakkale.bel.tr/tr/sayfa/1140-tum-haberler/6563-belediye-encumeninden-su-tasarrufuna-iliskin-onemli-kararlar

Kentin TEK içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan Atikhisar Barajının sürdürülebilirliğini sağlamak, yaşam kaynağı olan suyumuzu korumak adına Belediye Encümenince kenti yakından ilgilendiren önemli kararlar alındı.

İçinde bulunduğumuz süreçte etkilerini fazlasıyla hissetmeye başladığımız küresel ısınma ve bunun sonuçlarından biri olarak yağışların mevsim normallerinin altında kalması nedeniyle, kentimizin en önemli kaynaklarından biri olan Atikhisar Barajının korunması adına kentin tüm paydaşlarının hassas ve dikkatli olması kaçınılmaz bir durum olmuştur.

Temiz bir çevre ve geleceğe emanet edilecek olan doğa için sürdürülebilir yatırımlardan taviz vermeyen Çanakkale Belediyesi tarafından, dönem dönem gündeme getirilen tasarruf tedbirlerine yönelik bilgilendirme ve konuya ilişkin somut çalışmaların yanında son olarak Belediye Encümenince de su tasarrufuna ilişkin kenti yakından ilgilendiren bir dizi karar alındı.

Bu kapsamda;

·         Konut ve işyeri önlerinin ve içlerinin hortumla yıkanmasının yasaklanması,

·         Yüksek su tüketimi olan Sanayi tesislerinde suyun tasarruflu kullanılabilmesi için mevcut kullanımları göz önüne alınarak kısıtlamaya gidilmesi,

·         Halı ve Kilim yıkamalarının yasaklanması,

·         Şehir şebeke suyu ile hortumla araba yıkanmasının yasaklanması,

·         Oto kuaför-yıkama işletmelerinde su tüketiminin max. 20 m3/Ay olarak uygulanmasına, Oto kuaför-yıkama, halı yıkama hamam, WC vb. gibi su tüketimi yüksek olan işyerlerinde ön ödemeli elektronik sayaç takılmasına, yeraltı suyu kullanımı varsa mekanik sayaç takma mecburiyetinin getirilmesine böylece yeraltı su kullanımının tespitinin yapılmasına,

·         Bahçe sulamalarının sabah ve akşam, mümkünse kuyu suyu ile ve yağmurlama/damlama sistemleri kullanılarak yapılması,

·         Park, bahçe, yeşil alan, tarımsal amaçlı üretim yapılan yerlerde sulamaların kısıtlandırılması, acil sulama ihtiyacı olan yerlerin yağmurlama, damlama sulama ile su kullanımının minimuma indirilmesi

Alınan bu kararların su kaynağımızın (Atikhisar Barajı) rezervinin yeterliliğine göre Belediye Encümenince yeniden değerlendirilmek üzere 30 Nisan 2023 tarihine kadar geçerli olmasına; kontrol ve denetimin Belediyemizin ilgili müdürlükleri tarafından yapılmasına, encümence alınacak su tasarrufuna yönelik bu kararlara uymayanlar hakkında "5326 Sayılı Kabahatler Kanununca" cezai işlem yapılmasına oy birliği ile karar verildi.

 

Evde Akan Suyun Ömrü Tasarruf ile Uzar

Kaynaklarımızı bilinçli kullanmak adına evlerimiz ve mekanlarımızda da alacağımız basit ancak tasarruf adına çok önemli tedbirler bulunmaktadır. Bunlar başlıca şunlardır;

·         Bulaşıkları elde yıkamak yerine makinede yıkamamız, yılda 40 ton sudan tasarruf etmemizi sağlayacaktır.

·         Tuvaletlerde çift kademeli rezervuar kullanarak yüzde 50 oranında su tasarrufu sağlayabiliriz.

·         Gün içinde sifonun gereksiz kullanımından kaçınarak 16 ton su tasarrufu yapabiliriz.

·         Ekonomik duş başlığı kullanıp, duş süremizi 1 dakika kısaltarak yılda 5 ton sudan tasarruf edebiliriz.

·         Musluklarımızın damlatmadığından emin olmalıyız. Saniyede bir damla su damlatan musluk, yılda 1 ton su kaybı demektir.

·         El yıkarken, diş fırçalarken, tıraş olurken muslukları kapalı tutarak yılda 12 ton sudan tasarruf etmiş oluruz.

·         Çamaşır makinesi tam doluyken çalıştırıp, haftada bir gereksiz kullanmayı önleyerek 9 ton sudan tasarruf edebiliriz.

·         Banyo ve mutfakta kullandığımız kirli olmayan suları biriktirerek bahçe ve çiçek sulamalarında kullanabiliriz.

·         Sebze ve meyveleri akan su yerine bir kapta birikmiş suda yıkayarak da yine tonlarca suyu kurtarabiliriz.

·         Bahçe ve tarla sulamalarında hortum ve fıskiye yerine, damla su sistemi tercih ederek yine tonlarca suyun israf olmasının önüne geçebiliriz.

·         Halı ve kilimlerimizi evde ya da sokakta yıkamak yerine, silerek temizlemek tonlarca suyun tasarrufu demektir.

·         Kullandığımız suyun %14'ü sızıntıyla israf olmaktadır. Tesisat sızıntılarının önüne geçerek tonlarca sudan tasarruf edebiliriz.

·         Tüm kent paydaşlarımızı, suyumuzu korumaya, yaşam kaynağımız için tasarruflu olmaya davet ediyoruz.

 

BURDUR

https://m.bianet.org/bianet/ekoloji/277013-burdur-da-kuraklik-nedeniyle-su-tasarrufu-kararlari

Burdur'da kuraklık nedeniyle su tasarrufu kararları

Burdur Belediye Meclisinin kuraklık gündemiyle bir araya geldiği toplantıda şebeke suyuyla halı, merdiven yıkama, bahçe ve tarla sulama gibi konularda kısıtlamaya gidilmesi oy çokluğuyla kabul edildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) uzmanlarının 21 Mart'ta yayımladığı son rapora göre küresel sıcaklık artışı 1850-1900 dönemine göre 1,1° C'ye ulaştı.

Bilim insanları nüfusu 8 milyarı aşan dünyada yaklaşık 3,6 milyar insanın iklim krizi karşısında aşırı kırılgan bölgelerde yaşadığını belirtti.

İklim krizinin etkileri Türkiye'de de açık bir şekilde hissediliyor ve son birkaç yılda yaşanan kuraklık, bunun en belirgin örneği.

Çanakkale'nin ardından Burdur'da da kuraklık nedeniyle belediye meclisi tarafından su tasarrufuna yönelik kararlar alındı.

 

"Amacımız farkındalık oluşturmak"

Belediye meclisinin kuraklık gündemiyle dün (7 Nisan) bir araya geldiği toplantıda, şebeke suyuyla halı, merdiven yıkama, bahçe ve tarla sulama gibi konularda kısıtlama kararı oy çokluğuyla kabul edildi.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre toplantıda konuşan Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, şöyle dedi:

"Önlemler alıyoruz, yeni sondajlar yaptırıyoruz ama yer altında ne kadar suyu kaldığını kestiremiyoruz o nedenle de bu konuda bir yönetmelik güncellemesi yaparak, zabıtamızın yetkisini değiştirdik. Amacımız ceza kesmek değil.

"Asıl amacımız şu, vatandaşımızda farkındalık oluşturmak. Çünkü karşısında bir cezai tedbir olmadığı sürece vatandaşımız her zaman şansını sonuna kadar zorluyor. Bu bilinci oluşturmamız gerekiyor."


MERZİFON

https://www.objektifamasya.com/haber/belediyeden-kritik-su-tasarrufu-hamlesi-30783

Merzifon Belediyesi, aşırı sıcak havaların yaşandığı ve su seviyelerinin azaldığı şu günlerde su tasarrufu konusunda uyardı. Su tasarrufu uyarılarına uymayan vatandaşlara yaptırım uygulanabileceğinin altı çizildi.

Merzifon Belediyesi, aşırı sıcak havaların yaşandığı ve su seviyelerinin azaldığı  şu günlerde su tasarrufu konusunda uyardı. Su tasarrufu uyarılarına uymayan vatandaşlara yaptırım uygulanabileceğinin altı çizildi.

Su sıkıntıları ile sık sık gündeme gelen Merzifon'da aşırı sıcak yaz günlerinin gelişi ile şebeke suyu seviyeleri ciddi anlamda geriledi. Kritik seviyelere düşen şebeke suyunun tasarruflu kullanılmasını zorunlu hale getiren su kıtlığı, Merzifon Belediyesi'ni su tasarrufu konusunda önlemler almaya mecbur bıraktı. Merzifonlu vatandaşların şebeke suyu sıkıntısı yaşamaması için tüm vatandaşların suyu tasarruflu kullanması gerektiği hatırlatıldı.

 

Bahçe Sulamak, Araba ve Halı Yıkamak Yasak

Merzifon Belediyesi, şebeke suyunun kritik seviyelere düşmesi ile ilgili bazı önlemler aldı. Merzifon'da hortum takarak ya da bidon doldurarak bahçe sulanması, araç, halı ve yol yıkamak yasaklandı.

Uyarılara uymayan vatandaşların drone ile tespiti halinde ceza-i yaptırım uygulanabileceğinin altı çizildi.

Merzifon Belediyesi, suyun tasarruflu kullanımı konusunda tüm vatandaşların duyarlılık göstermesini istedi.

Merzifon Belediyesi tarafından sosyal medya üzerinden su tüketimi konularında vatandaşları uyardı.


BUCAK

https://www.bucak.bel.tr/haberler/BUCAK-BELEDIYESIDEN-SU-TASARRUFU-KONUSUNDA-YENI-TEDBIRLER-GELIYOR/1243

BUCAK BELEDİYESİDEN SU TASARRUFU KONUSUNDA YENİ TEDBİRLER GELİYOR

Bucak Belediyesi İklim değişikliği sebebiyle Havaların çok kurak geçmesi uzun zamandır etkili yağışların olmaması nedeniyle su tasarrufu konusunda yeni tedbirler alacağını duyurdu.

Bucak Belediyesinden yapılan açıklamaya göre “İklim değişikliği sebebiyle Havaların çok kurak geçmesi uzun zamandır etkili yağışların olmaması nedeniyle içme suyu sondajlarımızın su seviyelerinde çok ciddi çekilmelere sebep olmuştur. Mevcut kullandığımız birçok sondajımızı da yeteri kadar su kalmadığı için geçici süreliğine durdurmuş bulunmaktayız.

Günlük su tüketimimiz gündüz saniyede 220 litreleri akşam saat 19:30-24:00 arası 240 litreyi bulmaktadır. Akşam saatlerinde ki su tüketimi bir anda yoğunlaşma sebebiyle depolarımızda ani su düşüşleri meydana getirmektedir. Depoların ve su hatlarının boşalması hatlardaki basınç olayından dolayı su arıza ve patlaklarının da artmasına sebebiyet vermektedir.

Belediye olarak Bucak’ımız susuz kalmasın diye kuruyan sondajlarımızın yerine yeni sondaj kuyuları açmaya devam ediyoruz. Sondaj kuyusunu açmadan önce çok geniş bir alanda jeofizik ölçümler yaptırarak su bulma ihtimalini artırmaya çalışıyoruz. Lütfen içme suyunu daha tasarruflu kullanalım gereksiz israflardan kaçınalım. Belediye olarak halkımızın tasarruflu su kullanmasını sağlamak için bir dizi tedbirleri uygulamaya başlıyoruz.

Tüm ekiplerimiz ilçe genelinde kayıp, kaçağı engellemek için denetimlerini yoğunlaştıracak. Bahçe ve tarla sulama, araç yıkama, halı yıkama gibi su tasarrufunu olumsuz etkileyebilecek durumlara anında müdahale edilerek cezai işlem uygulanacaktır. Halkımızdan su tasarrufu konusunda hassasiyet göstermelerini bekliyoruz.” denilmekte.        


BODRUM

MECLİSTEN TİNY HOUSE KARARI

Bodrum Belediyesi’nin 2022 yılı Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı Konacık Mahallesinde bulunan Herodot Kültür ve Sanat Merkezinde gerçekleştirildi.

(Ref. https://kenttv.net/meclisten-tiny-house-karari)

 

TİNY HOUSE KARARI

Gündemin ilk maddesinde İlçede yaygın olarak kullanılmaya başlanan trafiğe tescilli, karavan tarzı “tiny house” olarak nitelendirilen bungalov tipi ev modellerinin kullanımlarına dair kriterlerin belirlenmesi teklifi görüşüldü. Komisyonun bu yapıların sadece ruhsatlı kamp alanlarına konulabileceği, bu alanlar dışında özel kanuna tabi alanlar ve yapı yasaklı alanlarda yer alıyorsa belediye tarafından mühürlenmesi kararı, oybirliği ile kabul edildi. Bu maddede bir konuşma yapan Aras, vatandaşların ticaret yapmamak kaydıyla bahçelerine bir adet karavan tarzı tiny house koyabileceğini dile getirdi. Aras, ayrıca Gerenkuyu ve Kadıkalesi’nde karavanların konulabilmesi için belediye için özel arazi kiraladıklarını ve karavan sorununu bu şekilde çözmeyi planladıklarını ifade etti. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder