ÖNSÖZ

Her geçen gün etkisini daha belirgin bir şekilde hissettiğimiz küresel iklim değişikliğinin en önemli sonuçlarından birisi, kullanılabilir t...

8 Şubat 2022 Salı

AÇIKLAMA

 

MUSKİ BETÇE YARIMADASI İÇME SUYU TEMİNİ PROJESİ HAKKINDA

 

Kent Konseyi Su Çalışma Grubu olarak 2017 yılı Temmuz ayından buyana biraradayız.

 

Datça, iklim değişikliğinin kuraklaştırıcı etkisinin en yoğun yaşanacağı Akdeniz havzası’nda yer alıyor. Henüz ülkemizdeki ortalamanın üzerinde yağış almamıza rağmen kontrolsuz ve hızlı nüfus artışı, coğrafi yapımızın olumsuzlukları ve  yağışların kısa zamanda  şiddetli yağıp denize akması nedeniyle giderek kuraklaşan bir bölge haline geliyor.

 

Hızlı yapılaşma, nüfus artışı, kontrolsuz, kaçak açılan kuyular, şebekedeki kayıp kaçaklar, tasarrufsuz kullanım, yöreye uygun olmayan bitkilendirme “susuzluğa” süratle yaklaştırıyor ilçemizi.

 

Kent Konseyi Su Çalışma Grubu olarak günümüzdeki kontrolsuz kullanım ve yakın zamanda karşı karşıya kalacağımız “susuzluk” sorunu çözümleri için araştırmalar yapıyoruz, bilgi ve görüşlerimizi Datça Belediyesi ve Muski Genel Müdürlüğü ile paylaşıyoruz. Geçtiğimiz Ağustos ayında Muski tarafından projelendirilen ve yapım işi ihaleye çıkarılan BETÇE YARIMADASI İÇME SUYU TEMİNİ çalışmasına ilişkin görüşlerimizi de defalarca “olumsuz” olarak dile getirdik. İhaleye konu olan projede iki etapta toplam 32 bin 500 metre içme suyu hattı imalatı için yaklaşık 40 milyon TL. harcanacak. Karaköy Mahallesi sınırlarında üç adet sondaj kuyusu açılarak Mesudiye, Yaka, Sındı, Cumalı ve Yazı Mahallellerine ulaştırılacak. 

 

Proje tanıtımı 7 Eylül 2021 tarihinde Palamutbükü’nde Muğla Büyükşehir BB Osman Gürün, Datça BB Gürsel Uçar, Muski Genel Müdürü Baki Ülgen, mahalle muhtarları ve Datça halkının katılımıyla yapıldı. O toplantıda da söz alarak ve birebir konuşmalarla görüşümüzü açıkladık.

 

Mesudiye, Yaka, Sındı, Cumalı ve Yazı mahallelerinde yoğunluğu giderek artan susuzluk yaşandığını görüyoruz. Ancak  “suyun Karaköy Mahallesi’nden taşınıp beş mahalleye dağıtılmasının uzun sureli ve yararlı bir çözüm olmadığını” düşünüyoruz. Coğrafi yapımızdan dolayı ilçemizin kayda değer büyüklükte yalnızca bir yeraltı su deposu (akifer) vardır. Kızlan-Reşadiye-Karaköy bölgesinin altında bulunan ve toplam işletim alanı 90 km2 olarak kabul edilen alan. Aynı alandan, daha çok bölgeye su taşınması, akiferimizdeki suyun hızla tükenmesine ve yapının zarar görmesine yol açacaktır. İletim inşaat çalışmaları sırasında yaşanacak ekolojik yıkım da cabası. 

 

Grubumuzun Betçe’nin su sorununun çözümü için detaylı bir şekilde araştırılmasını önerdiği yöntem köylerde yerel “deniz suyu arıtma tesisi” oluşturulmasıdır. İlave taşıma şebekesi gerektirmeyecek, talep olduğunda kapasitesi arttırılacak bir tesis, bölgede mahalleler arası çatışmalar yaratmayacak, ekolojik hasar açısından daha tercih edilebilir bir çözümdür.

 

Datça; Acilen su koruma havzası ilan edilmeli, yeni kuyular açılmamalı, kaçak kuyular engellenmeli, izinli kuyuların su tüketimleri kontrol altına alınmalı.

 

-Şebekedeki kayıp-kaçak oranları en aza indirilmeli.

 

-Su kullanımında tasarruf, yöreye uygun peyzaj kullanımı, konusunda farkındalık oluşturulmalı.

 

-Yağmur hasadı ve gri su kullanımı yaygınlaştırılmalı. Bu konuda yürürlükte olan yönetmeliklerin uygulanmasına başlanmalı.

 

Çalışma Grubumuzun, Birleşmiş Milletler GEF-SGP Küçük Destek Programından alınan fonla  DACEV yürütücülüğünde, Datça Belediyesi ve Datça Milli Eğitim Müdürlüğü iştirakçiliğinde gerçekleştirdiği DATÇA’DA SU HASADI DENEMELERİ PROJESİ çalışmaları devam ediyor. Datça Hayvansevenler Derneği Rehabilitasyon Merkezi’nde üç depo ile yağmur suyu hasadı yapılıyor. Reşadiye Kazım Yılmaz İlkokulu’ndaki çalışmaların projelendirilmesi yapıldı.  Uygulama çalışmaları önümüzdeki günlerde başlayacak.

 

DATÇA KENT KONSEYİ SU ÇALIŞMA GRUBU

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder