ÖNSÖZ

Her geçen gün etkisini daha belirgin bir şekilde hissettiğimiz küresel iklim değişikliğinin en önemli sonuçlarından birisi, kullanılabilir t...

22 Kasım 2021 Pazartesi

 ÇATIDAN YAĞMUR SUYU TOPLAMA VE SARNIÇ UYGULAMALARI

TOPLANTISI YAPILDI

DATÇA'DA SU HASADI DENEMELERİ PROJESİ'nin, Çatıdan Yağmur Suyu Toplama ve Sarnıç Uygulamaları bölümü toplantısı yapıldı. 

Toplantıda Proje Danışmanı Emre Rona tarafından yapılan sunum ilgiyle izlendi. 

Emre Rona: "DATÇA'DA SU HASADI DENEMELERİ PROJESİ'nin birincil amacı, farklı su hasadı uygulamalarını göstermek ve bu yöntemlerin yaygınlaştırılmasını sağlamaktır" dedi ve başlayan uygulamalar hakkında bilgiler verdi.

"Yağmur Suyu; distile, yumuşak, tuz oranı düşük ve bedavadır. Ayrıca doğal gübredir. Arazide; tarımsal sulamada, ormanlaştırma çalışmalarında, erozyon kontrolu için, peyzaj, yeraltı su kaynaklarını besleme, çatılarda ise evsel, sanayi tüketimleri, sulama ve havuz oluşturma amacıyla kullanılır. Çatı, oluk, basit bir filtre ve depo yağmur hasadı yapılması için yeterlidir.
 
Yağmur suyu; plastik (polietilen), betonarme, içi membran kaplı galvaniz silindir depolar ve ferrocement (inşaat demiri, kümes teli ve çimento ile el işçiliğiyle hazırlanan, boyutları ve şekli istenildiği gibi ayarlanabilen) depolama alanlarında biriktirilebilir"


 

Birleşmiş Milletler GEF-SGP Küçük Destek Programından alınan fonla, DAÇEV yürütücülüğünde Kent Konseyi Su Çalışma Grubu, Datça Belediyesi ortaklığında ve Datça  Milli Eğitim Müdürlüğü iştirakçiliğinde gerçekleştirilen DATÇA'DA SU HASADI DENEMELERİ PROJESİ kapsamında Datça Köpek Barınağı ve Kazım Yılmaz İlköğretim Okulu'nda "çatıdan yağmur suyu hasadı uygulamaları" gerçekleştirilecek. Barınaktaki çalışmalar başladı. 




"Datça Köpek Barınağı'nda mutfak, ev, özel bakım ünitesi  binaları olmak üzere toplam 180 metrekare çatı alanı var. Yağmur suyu toplanacak alan ise 100 metrekare. Datça'nın yağış ortalaması gözetilerek hesaplandığında yılda 80 ton su hasat edilebilir. Barınağa  depo yerleştirme imkanlarını gözönüne alarak yılda 55 ton su biriktirilebilecek polietilen ve ferrocement depolar planlandı."


"Kazım Yılmaz İlköğretim Okulu'nda da öğrencilerin yağmur suyunun toplanıp, depolandığını ve kullanıldığını görebilecekleri uygulama yapılacak. Böylece çocukların erken yaşta farkındalık kazanmaları sağlanacak." 

Datça Milli Eğitim Müdürü Bülent Aldal toplantıya katılarak okulda yapılacak çalışmalarla ilgili bilgi aldı. 

Toplantıya Datça Belediyesi Meclis Üyeleri Hayriye Balkan ve Mutlu Gündoğan, Datça Kent Konseyi Başkanı Çiğdem Canbey, Datça Kent Konseyi Yürütme ve Çalışma Grupları üyeleri, konutlarında yağmur suyu hasadı yapan veya konuyla ilgili Datçalılar katıldı.











 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder