ÖNSÖZ

Her geçen gün etkisini daha belirgin bir şekilde hissettiğimiz küresel iklim değişikliğinin en önemli sonuçlarından birisi, kullanılabilir t...

29 Aralık 2018 Cumartesi

DATÇA İÇİN YENİ "SU" PROJELERİ


















Su Çalışma Grubu'muzun bu hafta konukları vardı. Belediye Başkanımız Gürsel Uçar, Muski Genel Müdürü Baki Ülgen ve Muski Datça Şube Müdürü Zeynel Öztürk'le ilçemizin su durumunu ve    yapılan çalışmaları konuştuk.

Muski Genel Müdürü Baki Ülgen, Su Çalışma Grubu'muzun bir buçuk yılı aşkın bir zamandır Datça'nın su durumunu ile ilgili araştırmalarını, hazırladığımız raporu, bloğumuzu, arıtma tesisinden denize deşarj edilen suyun kullanıması ile ilgili proje ve çözüm önerilerimizi dinledi. Muski tarafından yapılmakta olan ve planlanan projeler hakkında bilgi verdi.















Muski Genel Müdürü Baki Ülgen: 
DATÇA İÇİN EN AKILCI ÇÖZÜM, DENİZDEN TATLI SU ELDE EDİLMESİ

"Datça'da bu yıl şebekedeki kayıp kaçaklarını önleyince yeraltı su deposundan yüzde 50 daha az su çektik. Ancak yine de suyumuzun azaldığı bir gerçek. 2016 yılında Bozburun- Datça bölgelerinde yapılan jeofizik araştırma sonuçları olumsuz çıktı. Bölgede sürdürülebilir olmayan, yalnızca keson kuyularda kullanılabilecek su kaynakları saptandı. Bulunan kaynaklar şehir içine yöneltilebilecek kaynaklar değil. Karaköy'deki suyun Betçe'ye   götürülmesi için planlanan proje de ihale aşamasında durduruldu. Datça için çözümün Datça'da üretilmesi aşamasındayız.
Öncelikle Datça'nın yeraltı su deposunun olduğu Karaköy-Emecik-Reşadiye Bölgesi için belirlenen koruma tedbirleri uygulanmalı. Kuyular kayıt altına alınmalı, denetlenmeli.
Betçe Bölgesi için çalışmalarımızı deniz suyundan tatlı su elde edilip şebekede kullanılmasını içeren projelere yoğunlaştırdık. Birkaç farklı sistem ve proje var. Bölge coğrafyasına en uygun, turizmi etkilemeyecek projede karar kılarak uygulamaya geçireceğiz.
Su evrensel bir değerdir. Dünya Sağlık Örgütü, bir ailenin su giderinin, toplam gelirinin yüzde 3'ünü aşmaması gerektiğini tavsiye ediyor. Her bireyin yaşanabilir bir çevreye, suya ihtiyacı vardır. Su kaynağına uzak ya da yakın olunması suya ödenen paranın değişmesi için neden olamaz. O nedenle "tek fatura" esastır.
Su ve çevre konularındaki duyarlılığın artması çok sevindirici. Muğla ilimizde dört ilçede (Fethiye-Menteşe-Bodrum-Datça) etkin çalışmalar yapan su grupları var. Önümüzdeki günlerde bu gruplar buluşup deneyimlerini, bilgilerini paylaşabilir, ortak çalışmalar yapabilirler.
MUSKİ'nin bu ilçelerimizden bazıları ile okullarda yaptığı eğitim çalışmaları çok verimli oldu. 25 okulda, 6-11 yaş grubuna, çocukların kendi davranışlarından doğru ve yanlışları görebildikleri  sunumlar yapıldı. Su kullanma alışkanlıkları belli bir yaştan sonra değişmiyor. O nedenle tasarruf ve doğru kullanımla ilgili çalışmalarda hedef kitlemiz çocuklar. Onlar ailelerini de etkileyebiliyorlar. Önümüzdeki dönemde Datça'daki okullarda da bu çalışmayı yapabiliriz."















Belediye Başkanımız Gürsel Uçar: 
DATÇA'DA YAŞAYAN BÜYÜK BİR ÇOĞUNLUK,  KUYU AÇMANIN ÇÖZÜM OLMADIĞINI ARTIK BİLİYOR.

"Datça yağan yağmurların denize ulaşmasını önleyebileceğimiz coğrafyaya sahip."

PLANLANAN ÇALIŞMALAR:

-Datça Belediyesi-Muski ve Su Çalışma Grubu'muz önümüzdeki günlerde, risk altındaki bölgelerde bulunan kuyularda tuzluluk ölçümü yapacaklar.

-Sunum hazırlanarak okullardaki eğitim çalışmaları başlatılacak.

-Muski'nin önderliğinde diğer ilçelerdeki su grupları ile iletişim ve bilgi paylaşımları yapılacak.

-Şubat ayında Söğüt'te devreye girecek deniz suyundan tatlı su elde edilecek tesis gezilecek, bilgi alınacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder