Prof. Dr. Beyza Üstün
"SUYU KORUMAK İSTİYORSAK ÖNCELİKLE O BÖLGENİN BİTKİ ÖRTÜSÜNÜ KORUMALIYIZ"
Su Çalışma Grubumuzun bu haftaki toplantısında Prof. Dr. Beyza Üstün konuğumuzdu. Prof. Dr. Beyza Üstün grubumuzun bugüne değin yaptığı çalışmaları ve elde edilen bilgilerle hazırladığı sunumu değerlendirdi.
"Su Çalışma Grubu'nun yaptığı çalışma büyük emek harcanarak, bilimsel veriler kullanarak, çözüm önerileri geliştirerek, grup üyelerinin ortak çalışmasıyla oluşturulmuş. Bu çabayı çok değerli buldum.
Katkı olarak paylaşmak istediğim bilgiler ise şöyle sıralanabilir;
Nüfus arttıkça sorunların da artacağını varsayan Malthus'çu yaklaşımı doğru bulmuyorum. Bir bölgenin nüfusu, belli zamanda ne kadar artarsa artsın, ortak düşünceyle üretilen çözümlerle sorunlar ortadan kaldırılabilir.
Su yaşamsal bir gereklilik ve haktır. Sağlıklı yaşamanın gerektirdiği miktardan (günde kişi başı 150 lt.) tasarruf yapılmamalıdır. Daha az kullanım mutlaka sağlık sorunlarına yol açacaktır.
Bir ürün "ne kadar pahalıysa o kadar az" kullanmayız. Bu nedenle kademeli tarifeler işlevsel olamamaktadır.
Suyu korumak istiyorsak öncelikle o bölgenin bitki örtüsünü korumalıyız. Doğal bitki dokusu o ekosistemin dokusudur.
İnsan merkezli düşünme ve hareket etmenin sonuçları su kaynaklarının azalmasına, doğal bitki örtüsünün kurumasına yol açar. Ekosistemin hiç bir parçası yerinden oynatılmamalıdır.
Yeraltı su kaynaklarının tuzlanması geri dönüşü olmayan çok önemli bir sorundur.
Hem tek tek evlerde hem de kasabalarda, şehirlerde evsel atıkların doğru yöntemlerle, oksijen desteğiyle arıtılarak kullanılması en önemli kazanımdır ve yapılmalıdır. Evsel atıklar insanın üretimidir ve ağır metaller içermediği için basit yöntem ve çabalarla arıtılabilir. Bahçe ve bitki sulamasında kullanılabilir. Şehirlerde ise park ve bahçelerin, ormanlık alanların sulanması sağlanabilir. Dolaylı olarak akiferin beslenmesine yardımcı olur.
Su kaynaklarının korunması için;
- Mera ve ormanların -çalılıklar dahil- korunması
- Akifer yapının yüzey ve yeraltı akışlarının korunması
- Uygun bitki örtüsünün korunması (çimlenme vb. bitkilendirmeden kaçınma)
- Tarımın, geçimli küçük çiftçiliğin desteklenmesi
- Erozyon önleme
- Geçirimsiz zeminden kaçınma
- Fiyatlandırma, ticarileşmeyi reddetme
- Arıtılmış atık su kullanımı gereklidir.
Su kullanımı ekonomik - politik bir stratejidir. Ortak akıl ve çalışmayla suyun metalaştırılmasının önlenmesi, yerinde ve yeterince kullanılması planlanabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder